Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου - Ποδοχωρίου.


Το χωριό Ποδοχώρι αποτελεί δημοτική κοινότητα, μαζί με το διπλανό χωριό Κοκκινοχώρι,  του σημερινού Δήμου Παγγαίου Καβάλας. Η  Ενορία Αγίου Γεωργίου αποτελείται μόνο από το χωριό του Ποδοχωρίου και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Έως το 1922 υπήρχαν δύο πέτρινοι οικισμοί-γειτονιές, με Έλληνες Χριστιανούς(δυτικά) και Μουσουλμάνους(ανατολικά).
      

         
     Μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, αποχώρησαν και οι τελευταίοι Μουσουλμάνοι και προστέθηκε άλλη μία γειτονιά, ο συνοικισμός των προσφύγων, ένα χιλιόμετρο νοτίως του Ναού. Το χωριό γνώρισε, επίσης, δύο Βουλγαρικές κατοχές, την περίοδο 1916-18 (Α’ παγκόσμιος πόλεμος) και την περίοδο 1941-44 (Β’ παγκόσμιος πόλεμος) όπου και είχαν την έδρα τους στρατιωτικές μονάδες.  Την δεκαετία του 1960 ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής με υπερτριπλάσιο, από τον σημερινό, πληθυσμό και μεγάλη παραγωγή καπνού, ανατολικού τύπου. Οι σημερινοί κάτοικοι είναι συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι και γεωργοί που καλλιεργούν, κυρίως, σιτηρά, αμπέλια, ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές και ελάχιστο καπνό. Στο χωριό λειτουργούν και λόγω γεωγραφικού κέντρου, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και γενικό λύκειο. Σήμερα έχει, ουσιαστικώς, πέντε γειτονιές, αλλά ελάχιστους μόνιμους κατοίκους (545, Οκτώβριος 2011).
        Ο Άϊ-Γιώργης είναι πέτρινος μεταβυζαντινός Ναός του 1847, με τρία κλίτη (τρίκλιτη βασιλική με κεραμοσκεπή). Η συνολική του επιφάνεια είναι περίπου 400 τετραγωνικά μέτρα (15,10 Χ 26,85), και είναι  ο μεγαλύτερος ναός της περιοχής. Είναι αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο (πανηγυρίζει 23 Απριλίου), τον Άγιο Αθανάσιο και τον  Προφήτη Ηλία . Το ξύλινο τέμπλο του κατασκευάσθηκε την περίοδο της οικονομικής άνθισης του χωριού, την δεκαετία του 1930, μαζί με τις εικόνες του, που είναι της λεγόμενης Γαλατσάνικης Σχολής.  Στα δύο άκρα του τέμπλου υπήρχαν, αρχικώς και οι εσοχές με τα παρεκκλήσια του Αγίου Αθανασίου (βόρεια) και του Προφήτη Ηλιού (νότια).
       Ο Ναός, λόγω της τότε Τουρκικής νομοθεσίας, είναι βυθισμένος από την βόρεια πλευρά 1,60 μέτρα, από την δυτική 1,20 μέτρα, από την ανατολική 1,00 μέτρα και από την νότια 0,35 μέτρα. Στην δυτική πλευρά, όπου είναι και η κυρία είσοδος, έχει προστεθεί, την τελευταία τριακονταετία, ο Πρόναος (κεραμοσκεπή με τοιχοποιία από τούβλα). Ο κυρίως Ναός έχει πέτρινο περιμετρικό τοίχο, πάχους 1,20 μέτρων και εσωτερικό ύψος που φθάνει τα 10 μέτρα περίπου.  Το πέτρινο κωδωνοστάσιο, με έτος κατασκευής το 1882, έχει ύψος 14 μέτρων και περίμετρο βάσης 3,50 Χ 3,50 μέτρα. Μέχρι το 1950, ο νότιος αυλόγυρος φιλοξενούσε και τα κοιμητήρια ενώ σήμερα, αυτά υπάρχουν και λειτουργούν, σε κοντινό ανεξάρτητο χώρο, ως δημοτικά.
  Η ενορία έχει και πέντε παρεκκλήσια:
1) Του Προφήτου Ηλιού (εορτάζει 20 Ιουλίου) βορείως του χωριού, στην κορυφή ενός λόφου, στις παρυφές του Παγγαίου όρους,
2) Της Αγίας Μαρίνης (εορτάζει 17 Ιουλίου), δυτικώς του χωριού, σε μία παράκαμψη του δρόμου προς το Κοκκινοχώρι,
3) Της Αγίας Παρασκευής (εορτάζει 26 Ιουλίου), στην θέση Τσιρίφ, μεταξύ των δύο αρχαιότερων πέτρινων οικισμών του χωριού,
4) Του Αγίου Παντελεήμονος (εορτάζει 27 Ιουλίου), στον αυλόγυρο του Γυμνασίου και
5) Του Αγίου Φανουρίου (εορτάζει 27 Αυγούστου), στην ανατολική έξοδο του χωριού, προς τον Πλατανότοπο.


Εφημέριος του Ιερού Ναού, από 28 Μαΐου 2010, είναι ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Ζωχαρές. Τηλέφωνο: 6976-796027. Ποδοχώρι Καβάλας, Ιούνιος 2014.


                                                                               



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου