Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Ο καθημερινός μας σταυρός... (Κυριακή μετά την Ύψωση).

Το σημερινό ευαγγέλιο, δίνει μια άλλη προοπτική στην ανάγκη να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τις δυσκολίες της ζωής. Το πόσο συνυφασμένη είναι η ζωή μας με τον Σταυρό, φαίνεται από το γεγονός πως η ύψωση, δηλαδή η προβολή του αιωνίου και ακατάλυτου συμβόλου, προεορτάζεται και μεθεορτάζεται κάτι που δείχνει την μεγάλη αξία του Τιμίου Σταυρού στην ζωή μας.

Στα μεθέορτα λοιπόν, της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο λόγος Του Κυρίου μας, ακούγεται ακόμα πιο επίκαιρος , σήμερα, που η σταυρώσιμη ζωή μας περιμένει την Ανάσταση. ''Όστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι.'' (Μαρκ.8-34) Για να μπορείς να σηκώσεις τον σταυρό αυτό, πρέπει να έχεις μεγάλα ψυχικά αποθέματα, μεγάλη πίστη, τόση ώστε ο δικός σου Γολγοθάς, να γίνεται πορεία Ανάστασης για τους άλλους. 
      
Πόσες φορές χρειάσθηκε να υποκλιθούμε μπροστά σε ανθρώπους, ο καθημερινός σταυρός των οποίων , μοιάζει για εμάς όχι απλά εφιάλτης, αλλά επίγεια κόλαση; Και όμως! Βλέπεις στα πρόσωπα τους μια χαρά που επισκιάζει τον πόνο της ψυχής και του σώματος. Ένας τυφλός , μπορεί να δει πράγματα που αδυνατεί να δει κάποιος που έχει την όραση του. Σε κάποιον άλλον που ο σταυρός του έχει να κάνει με την απουσία κάποιου μέλους του σώματος του, βλέπεις πως μπορεί να καταφέρει πράγματα που αρτιμελείς ουδέποτε μπορούν να διανοηθούν πως θα καταφέρουν. 
      
Για κάποιον λοιπόν που θέλει να υποστηρίζει πως πιστεύει στον Θεό, ο σταυρός δεν μπορεί να είναι επιλογή. Αντίθετα, στον άνθρωπο που πιστεύει στον Θεό, ο σταυρός γίνεται ευκαιρία ώστε μέσα από την σταυρική πορεία , ο άνθρωπος να διδάξει και να διδαχθεί. Όμως, ένα ερώτημα θέτει ο Χριστός μας, ερώτημα στον καθένα ξεχωριστά: ''τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; 37 ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;''(Μαρκ. 8-36). 

Δεν αποτελεί ένα ρητορικό ερώτημα, κεκαλυμμένο  με τον μανδύα του φιλοσοφικού στοχασμού, αλλά μιαν αλήθεια, που πολλές φορές φορές μας αφήνει αδιάφορους.Η ρήση των Επικουρίων '' Φάγωμεν πίωμεν αύριο γαρ αποθνήσκομεν'', για κάποιους έγινε δόγμα. Ο άφευκτος θάνατος έρχεται , τελικός επισκέπτης να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι αξίες της ζωής, δεν πωλούνται, δεν αγοράζονται και δεν προσμετρώνται με αριθμούς. 

Η προοπτική της αιωνιότητας δείχνει το ασήμαντο των πραγμάτων που ο άνθρωπος, στον χρόνο που έχει, καταφέρνει να αποκτήσει. Ο Σταυρός του Χριστού, μας δείχνει δύο κατευθύνσεις που τέμνονται μεταξύ τους. Η μία δείχνει τον Θεό αλλά η άλλη τον άνθρωπο που στέκει δίπλα μας και μας υπενθυμίζει ότι, η πορεία της δικής μας σωτηρίας περνά, μέσα από το πρόσωπο του άλλου, του αδελφού μας, αυτού του γνωστού και συνάμα αγνώστου μας. 
      
Στην σημερινή Κυριακή, ο  Σταυρός υψώνεται ξανά μπροστά μας σύμβολο και βίωμα ξεχωριστό. Μας θυμίζει πως οι ανάγκες μας δεν ξεπερνούν τις δυνάμεις μας. Μας θυμίζει πως πάντοτε η Ανάσταση κρύβεται πίσω από τον σταυρό. Μας θυμίζει, ότι τον σταυρό δεν τον φορούμε μόνον επάνω μας! Τον φέρουμε  στους ώμους μας, τον κρατούμε πάντοτε μέσα μας. Ας είναι λοιπόν η πίστης μας τόση , ώστε να μπορούμε να άρουμε τον σταυρό μας στην καθημερινή μας πορεία, πορεία που αρχίζει στην γη, αλλά η κατάληξη της είναι ο ουρανός! 
                                                                                 π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου