Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Στον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Χριστού.

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής μας Πίστεως, εορτάζει σήμερα, Μια ασκητική μορφή, που προβάλλει ισχνή στα μάτια του προσκυνητή κάθε Εκκλησίας, όταν Τον αντικρίζει να στέκει ορθός, μεγαλόπρεπος ,δίπλα στον Δεσπότη Χριστό, στο τέμπλο κάθε Εκκλησιάς. Αιώνες τώρα, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, δεσπόζει στην συνείδηση του Χριστιανικού πληρώματος έτσι όπως τον χαρακτήρισε ο Ίδιος ο Χριστός μας, ως ο ''μείζων εν γεννητοίς γυναικών προφήτης''(Λουκ. 7-28). Η φωνή Του, ένα διαχρονικό μήνυμα επαναλαμβάνει στον κόσμο: ''Μετανοείτεήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών''. Πόσο επίκαιρη ακούγεται σήμερα, αυτή η φωνή, σε μια εποχή που η έννοια του λάθους, είναι άγνωστη στους ανθρώπους.... 
          Ο Τίμιος Πρόδρομος,  αποτελεί τον καρπό της προσευχής των δύο ευλαβών γονέων του, του Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Στέκει στο μεταίχμιο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, αφού εμφανίζεται λίγο γεννιέται λίγο πριν τον Χριστό και ταυτόχρονα τριάντα περίπου χρόνια μετά, Τον υποδεικνύει ως τον αμνό του Θεού, τον αίροντα του κόσμου την αμαρτία. Ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Μεσσίας. Του το μαρτυρά η φωνή Του Θεού όταν του λέει πως '' ἐφ᾿ ὃν ἂν ἴδῃς τὸ Πνεῦμα καταβαῖνον καὶ μένον ἐπ᾿ αὐτόν, οὗτός ἐστιν ὁ βαπτίζων ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ. (Ιωαν. 1-33). Πιστοποιεί ότι ο Χριστός, είναι Εκείνος που θα σώσει τον κόσμο.  
     Ο Ιωάννης, υπήρξε ένας ασυμβίβαστος με την ανθρώπινη εξουσία άνθρωπος. Ήταν ένας επαναστάτης της εποχής του! Ένας άνθρωπος που πίστευε στην ανατροπή των δεδομένων μέσα από μια επανάσταση αναίμακτη, με βάση την ειλικρινή πεποίθηση ότι οι επαναστάσεις, έχουν να κάνουν με την καθεστηκυία σκέψη, τον υποτονικό λόγο, την άνευ προσωπικών βιωμάτων πεποίθηση. Δεν διστάζει να στηλιτεύσει την εξουσία της εποχής του, γνωρίζοντας πως αυτό θα αποτελέσει την αιτία του θανάτου του. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, υπήρχε τόσον εμβληματική φυσιογνωμία, που χρόνια μετά, η μορφή Του, συγκρίνεται με αυτήν του Κυρίου μας. 
        Οι εποχές πέρασαν. Στο προσκήνιο της ανθρώπινης ιστορίας , πρωταγωνίστησαν ανθρώπινες παρουσίες, οι οποίες συνετέλεσαν στην δημιουργία ιδεών, πολιτικών , θρησκευτικών κοκ. Ανεξίτηλη όμως παραμένει, στο πέρασμα του χρόνου η μορφή του Τιμίου Προδρόμου που συνεχίζει να διασαλπίζει στους αιθέρες της ανθρώπινης ιστορίας το χαρακτηριστικό κέλευσμα στην μετάνοια. Ένα προσκλητήριο που σήμερα ακούγεται πολύ περισσότερο επίκαιρο από ποτέ! Έρχεται ο Ίδιος να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία που πάσχει από ευδαιμονία... Μια κοινωνία μηχανική, στείρα συναισθημάτων που αναζητά την λύτρωση με βάση το κέρδος.
        Η ασκητικότητα της μορφής Του, συγκρούεται με την υλιστική πραγματικότητα που οδήγησε στην εποχή μας στην απόγνωση. Το απαράμιλλο θάρρος του, έρχεται να αντιπαρατεθεί με την αδυναμία έκφρασης διαμαρτυρίας του σύγχρονου ανθρώπου μπροστά στην απαξίωση της ίδια της ανθρώπινης ζωής, μπροστά στην καταδυνάστευση του ενός ανθρώπου για τον άλλον. Ο Τίμιος Πρόδρομος, είναι η φωνή διαμαρτυρίας της Αληθινής Πίστεως, απέναντι στα θρησκευτικά ιδεολογήματα, που αγωνιούν να παραμείνουν στο φως της ιστορίας, να μην περιπέσουν στην αιώνια λήθη... Είναι η φωνή διαμαρτυρίας, απέναντι στην απάθεια της αμετανοησίας του σύγχρονου ανθρώπου, μιας αμετανοησίας που έγινε αιτία να απομακρυνθεί από τον Θεό και αποτελεί την κύρια αιτία, δια της οποίας ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει τον δρόμο ώστε να επιστρέψει σε Αυτόν!                  Σήμερα γιορτάζουν οι αληθινοί επαναστάτες! Όσοι έχουν την δύναμη να ζητήσουν από τον κόσμο να αλλάξει, αφού πρωτίστως έχουν οι ίδιοι καταφέρει να ζήσουν αυτήν την αλλαγή που επαγγέλλονται. Χρόνια πολλά ,στους αληθινούς επαναστάτες που την επανάσταση τους, δεν την βασίζουν στο αίμα, αλλά στην σκέψη που γεννά τον προβληματισμό, που με την σειρά του δίνει την θέση του στο βίωμα..
                                                                                                             π. Θωμάς Ανδρέου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου