Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

«Εφόσον δεν φοβούνται τον Χριστό ας φοβηθούν τον Μωάμεθ»

Το παρακάτω κείμενο μου, δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια στην φιλόξενη Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr. Όταν το έγραψα, δεν μπορούσα να φαντασθώ, πως δύο χρόνια μετά, θα γινόταν τόσο επίκαιρο... Η αφορμή δόθηκε από την γενικευμένη σφαγή στο κέντρο του Παρισιού, που έχει πλέον τρομάξει ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς να το θέλω, χωρίς να το γνωρίζω, βλέπω όλα όσα έγραψα τότε, δυστυχώς, να επαληθεύονται σήμερα! Πλέον, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός απειλεί την αθεϊστική Ευρώπη! Είναι τραγικό το γεγονός πως κάποιοι δολοφόνησαν και κάποιοι άλλοι πέθαναν, στο όνομα ενός Θεού! Σας το παραθέτω αυτούσιο, στην κριτική σας σκέψη... 


    Προβληματίζουν, τα τελευταία γεγονότα, που πραγματικά εξελίσσονται ως μία βραδυφλεγή βόμβα η οποία μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα ενός θρησκευτικού πολέμου, εξ' αφορμής απρεπούς και μειωμένης καλλιτεχνικής αξίας τηλεοπτικής ταινίας, η οποία διαπραγματεύεται την ζωή του Ιερού για τους Μουσουλμάνους προσώπου του ‘’Προφήτου‘’ Μωάμεθ, τηλεοπτικής ταινίας που έχει γίνει αιτία να κινητοποιηθούν παγκοσμίως οι Μουσουλμάνοι. Θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω μερικές σκέψεις προβληματισμού και ανησυχίας στο ζήτημα αυτό.

   Ξεκινώντας με μία βασική επισήμανση που αφορά το γεγονός πως στο Ισλάμ , απαγορεύεται η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο απεικόνιση , των χαρακτηριστικών του προσώπου ,του ‘’Προφήτη’’ Μωάμεθ, οφείλω ευθύς εξ 'αρχής να τονίσω όχι μόνο την έλλειψη σεβασμού της Ευρώπης σε Θρησκευτικά σύμβολα-πρόσωπα και μάλιστα στο όνομα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, αλλά και τον φόβο που εκ των υστέρων έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις αυτές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και όχι μόνον . Πριν 2000 χιλιάδες χρόνια ,όταν οι Απόστολοι ξεκινούσαν να σπείρουν το λόγο του Ευαγγελίου της Αγάπης εις "πάντα τα Έθνη", αντιμετώπισαν με σεβασμό την θρησκευτικότητα των ανθρώπων στους οποίους πήγαιναν να κηρύξουν τον λόγο της Αληθείας χωρίς να προσβάλλουν ,να μηδενίζουν ή και να θίγουν το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων. 

  Ο Απ. Παύλος ,προσερχόμενος στον Άρειο Πάγο των Αθηναίων για να μιλήσει για τον Χριστό, παρά την απορία των Επικουρείων και Στωικών Φιλοσόφων για το γεγονός πώς τους μιλούσε για ''ξένους Θεούς'' επειδή τους κήρυττε για τον Χριστό και την Ανάσταση, τους χαρακτήρισε ως δεισιδαιμονεστέρους δηλαδή ευλαβέστατους και τους βωμούς της Αρχαιοελληνικής πολυθεΐας ως ''σεβάσματα'' δηλαδή Ιερά. (Πραξ ΙΖ-23) Προσπάθησε να διαπραγματευθεί την Αλήθεια χωρίς να μηδενίσει την Θρησκευτικότητα και την ευσέβεια των ακροατών του. Μιλά με παρρησία για το Χριστό χωρίς να προσβάλει τους Θεούς των Ελλήνων και μάλιστα στο έδρανο που για την φιλοσοφική σκέψη των Αθηναίων ήταν Ιερό όσων αφορά τους διαλόγους που λάμβαναν χώρα εκεί. Στον Άρειο Πάγο! 

  Σήμερα ,στο όνομα μίας ψεύτικης ελευθερίας της έκφρασης ,ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσβάλλει , να θίγει και να μηδενίζει το Θρησκευτικό συναίσθημα του άλλου. Χάρη σε αυτή την ελευθερία ο Χριστός τάχα ήταν παντρεμένος με την Μαγδαληνή και μάλιστα απέκτησαν και παιδιά!!! τα οποία ψάχνουν να βρουν οι αναγνώστες κάποιου ευφάνταστου πλην κερδοφόρου για τον συγγραφέα του , βλασφήμου μυθιστορήματος .

 Πριν λίγα χρόνια ,σε έκθεση "έργων τέχνης" που έγινε στην Αθήνα, κάποιος "καλλιτέχνης" παρουσίασε ένα έργο του, που απεικόνιζε κάτι το εντελώς βλάσφημο αλλά και αντιαισθητικό σε σχέση με το σύμβολο του Σταυρού. Αντέδρασαν αρχικά κάποιοι ,μετά οι αντιδράσεις αυξήθηκαν και στην συνέχεια με παρέμβαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού , το "έργο" βγήκε από την έκθεση. Ο εν λόγω "καλλιτέχνης" ήρθε να εκθέσει το "έργο" του στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, αδιαφορώντας για το αν αυτό θα προσέβαλλε όχι μόνο το Θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων ,αλλά και την καλλιτεχνική αισθητική τους. Διερωτώμαι αν θα είχε το θάρρος δημιουργώντας κάτι ανάλογο, προσβάλλοντας τόσο βάναυσα την θρησκευτικότητα των Μουσουλμάνων, να πάει να το εκθέσει στην Τουρκία ή στο Ιράν ; 

  Πολλές φορές ο Θεάνθρωπος Ιησούς, έγινε έρμαιο στην πένα ανίδεων να τον βιώσουν συγγραφέων. Αλλά ,δυστυχώς οι αντιδράσεις όπου υπάρχουν είναι ελάχιστες. Εάν η Εκκλησία τολμήσει να αρθρώσει λόγο αμέσως γίνεται αποδέκτης ανοίκειων επιθέσεων όλων αυτών των ψευτοθολοκουλτουριάρηδων παιδιών των λουλουδιών που σπεύδουν να μας χαρακτηρίσουν οπαδούς του μεσαίωνα και ότι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι τους! Και όταν λέμε αντίδραση ασφαλώς δεν εννοούμε πράξεις μισαλλοδοξίας ή φανατισμού, αλλά την διαμαρτυρία για Εκείνον που όχι μόνο κήρυξε την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων αλλά για τη αγάπη αυτή πέθανε πάνω στο σταυρό του Γολγοθά.

   Πρέπει κάποτε η πολιτισμένη Ευρώπη να μάθει να σέβεται και μαζί της και κάθε ένας που για να γίνει κάπως γνωστός ευτελίζει σύμβολα και πρόσωπα Ιερά. Γιατί πώς να το κάνουμε, για τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου, ο Μωάμεθ είναι πρόσωπο Ιερό !  Αυτό δεν λέγεται ελευθερία… Ασυδοσία λέγεται και κάνει τον άνθρωπο κατώτερο των περιστάσεων. Αφού λοιπόν τόσα χρόνια μάθανε να μην "φοβούνται" τον Χριστό, ας φοβηθούν τώρα τον Μωάμεθ … ! 

                                                                                                              π. Θωμάς Ανδρέου 
Πηγή : http://www.amen.gr/article10433 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου