Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Στην Κεχαριτωμένη...

Πάντα τα Αυγουστιάτικα δειλινά, είναι ταυτισμένα με την μορφή Της Παναγιάς μας, με μιαν εικόνα στολισμένη με βασιλικά και άλλα ευώδη καλοκαιρινά άνθη που σκορπούν την ευωδία τους στον προσκυνητή της Εικόνας Της. Αυτά τα καλοκαιρινά δειλινά που ακούς μυριάδες στόματα να ψάλλουν καρδιακά τους παρακλητικούς κανόνες της Κεχαριτωμένης και αισθάνεσαι πως ένας ολάκερος κόσμος ενώνεται με αυτό το σκοπό, την παράκληση προς την Μεγάλη Κυρά!

Αγνωμοσύνη, απέναντι στην ευεργεσία...

Ένα ακόμα θαυμαστό περιστατικό, μας περιγράφει στο αυριανό Ευαγγέλιο ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Ένα γεγονός ευεργεσίας του Θεού, απέναντι στον πάσχοντα άνθρωπο. Βρίσκεται ο Χριστός στην περιοχή των Γεργεσηνών εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Γέργεσα παρά την Τιβεριάδα λίμνη. Εκεί λοιπόν συναντήθηκε με δύο δαιμονισμένους η κατοικία των οποίων ήταν τα μνήματα, οι τάφοι μέσα στους οποίους ζούσαν, ζωντανοί νεκροί.

40 μέρες για 1000 χρόνια...

Πολλές φορές έγραψα για το πάρσιμο της Πόλις όπως θα έλεγε προσφυώς και ο πολύς Κόντογλους! Κάθε φορά όμως είναι ξέχωρη όταν ανατέλλει μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο που γράφει 29 Μαΐου! 

''Νεομάρτυρες Νικόλαος ο εκ Μετσόβου και Νικόλαος ο εξ’ Ιωαννίνων: Βίοι παράλληλοι''.

Πριν ξεκινήσω την εισήγηση μου, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ιωαννίνων κ. Μάξιμε, κ. Δήμαρχε, κ. Προκοσμήτορα και αξιότιμοι παριστάμενοι, οφείλω να ευχαριστήσω θερμώς για την ευγενή πρόσκληση ώστε να συμμετάσχω στην παρούσα ημερίδα προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του Μετσοβίτου, τον σεβαστό μου Ακαδημαϊκό διδάσκαλο Ελιγιμότατο Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτο.

Θρησκευτική πρόσκληση- πρόκληση...Έγινε πλέον γνωστό με τον εμφαντικότερο τρόπο, η μεταφορά του Σκηνώματος της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου από την Βενετία, στην Αθήνα όπου και θα τεθεί σε προσκύνημα για κάποιες ημέρες. Τυχαία, είδα τις σχετικές αναδημοσιεύσεις της αφίξεως του Ιερού Λειψάνου σε πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Ένας ανώνυμος ληστής...

Σε ποια θρησκεία, μέσα στην παγκόσμια ιστορία μπορεί να το συναντήσεις αυτό; Τα μεγαλύτερα πρότυπα να είναι ότι απέρριψε η ανθρώπινη κοινωνία, ότι ευτελές και καταδικαστέο! Αυτό θα πει Χριστιανισμός! Μια μεγάλη αγκαλιά, μέσα στην οποία όλοι χωρούν. Πόρνες, τελώνες, ληστές, οι μεγαλύτεροι αμαρτωλοί όλων των εποχών, πρωταγωνιστούν στις ιστορίες των ιερών ευαγγελίων. Όλοι αυτοί όμως, οι άνθρωποι που δεν θέλησε την ζωή τους να την μιμηθεί κανείς, ξεχωρίζουν για ένα και μόνο πράγμα: για την μεγάλη τους μετάνοια που κατάφερε να τους μεταμορφώσει τον κόσμο τους και να τον κάνει, από κόλαση σε παράδεισο!

Άγιος Σάββας ο νέος, ο εκ της παλαιάς Ηρακλείτσης.

Ο Απρίλιος, είναι ο μήνας της ελπίδος. Αυτός ο μήνας έχει ταυτιστεί με δύο ελπιδοφόρα μηνύματα: την ανάσταση του Θεανθρώπου και την συνεπαγομένη ανάσταση της φύσεως. Την μεν εκ της φθοράς του θανάτου, την δε εκ της φθοράς του χειμώνος. Μέσα σε αυτόν τον γλυκό μήνα που ολάνθιστες οι πασχαλιές και τα ζουμπούλια, τα ευώδη της φύσεως άνθη σκορπίζουν της ελπίδος το μήνυμα, ένα άλλο ευώδες άνθος, αυτή την φορά από τον πάντοτε ολάνθιστο κήπο του Παραδείσου τιμά η Εκκλησία του Χριστού τον Θεοφόρο Άγιο και προστάτη της νήσου Καλύμνου τον Θαυματουργό Όσιο Σάββα τον νέο.